13 - 15 Temmuz 2012 tarihleri arasında ilk kez İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen 5. Avrupa Futbol Taraftarları Kongresine TFF, UEFA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. ekonomik destek sundu. Tüm Futbol Taraftarları Federasyonu (TFTF) ve Futbolda Aktif Taraftarlar Birliği Derneği (FATAB) yanı sıra UNİFEB, UNİBJK ve UNİultrAslan gruplarının lojistik ve katılım desteği sunduğu organizasyon Türkiye'de ilk kez düzenlendi.
FB – BJK – GS stadyumlarında çeşitli etkinliklerinde sunulduğu organizasyonda 3 büyük İstanbul kulübünün Üniversite taraftar gruplarının katkıları beğeni topladı. Ezeli rekabet içerisinde bulunan takımların üniversiteli gençlerinin lig başlamadan örnek birliktelikleri mesaj niteliğinde önem arz etti. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen organizasyonun sırasıyla metropol Avrupa şehirleri olan Londra, Hamburg, Barselona, Kopenhag'dan sonra İstanbul'da düzenlendi.
Kongreye, 31 ülkeden 500'e yakın futbol taraftarının, UEFA, Avrupa Birliği, ulusal hükümet ve federasyonlardan temsilcileri katıldı. UEFA Başkanı Michel Platini'nin baş danışmanı William Gaillard, Uluslararası Futbolcular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tony Higgins ve Avrupa Komisyonu üyesi Gianluca Monte'nin de üst düzey katılımcılar yer aldı.
Kongreye Futbolda Aktif Taraftarlar Birliği (FATAB) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necati CERRAHOĞLU katıldı. BESYO Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencileri ve FATAB üyesi üniversite gençleri, organizasyon alanında stant açarak tanıtım yaptılar.
Avrupa Futbolunda Taraftarların sorunları – beklentileri – önerilerinin görüşülüp karara bağladığı etkinlikte ünlü konuklar, dünya futbolunu bekleyen tehlikelere dikkat çekti ve öneriler sundu. Sivil katılımın ve toplumsal farklı tabanların ve farklı spor kültürlerinin bir arada ortak payda etrafında beyin fırtınası yaptığı organizasyon büyük beğeni kazandı. Özellikle de Türkiye'de pek konuşulmayan konular gündeme getirildi, ilerleyen zamanlarda benzer düzenlemelerin / değerlendirmelerin yapılacağı mekan ve organizasyonların Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılabileceği önerisi geniş bir kabul gördü.
Kongre kapsamında çeşitli konferanslar, paneller, çalıştaylar, sergiler, stadyum ve boğaz gezilerinin sunulduğu programlarda faklı ülke futbol taraftarlarının farklı futbol kültürlerini ve farklı taraftar sorunlarını tartışmak fırsatı sunuldu, ortak kazanımlar açısından özellikle de ticarileşme döneminde erimekte olan futbol kültürünün kurtarılması ve yaşatılması yanı sıra futboldaki aktüel sorunlar masaya yatırıldı.
Panellerde ve paralel gerçekleştirilen çalıştaylarda taraftarlar, uzmanlar ve taraftar temsilcileri Avrupa gündeminde olan aşağıdaki konuları masaya yatırdılar;
- Bilet Fiyatları ve Tahsisler
- Karaborsa Bilet Sorunu ve Uluslar arası Deplasmanlarda Vize Sorunları
- Deplasman Yasakları ve Futbolda Ceza Ölçekleri
- Saldırgan Davranışların Kökenleri
- Taraftar Kültürü
- Avrupa'da Güvenli Tribün Üzerine Yeni Gelişmeler
- Avrupa'da Ultra Kültürün Geleceği
- Futbolun Büyük Hastalığı ŞİKE
Yukarıdaki gibi önceden belirlenmiş temaları tartışırken, Türkiye'de seyircisiz maç oynama cezalarında bayan ve çocukların stadyumlara alınmasını gerçekleştiren TFF'nin uygulaması UEFA tarafından beğenildiği ifade edildiğinde, Avrupalı taraftar temsilcileri ise bu uygulamaya mesafeli yaklaşılması gerektiği konusunda bir görüş öne sürdükleri gözlemlendi.
Organizasyona Türkiye'den katılan üç büyük İstanbul Kulübünün üniversitelilerinin yanı sıra Altay, İzmirspor, Ankara Gücü, Bursaspor üniversite birimleri de ilgi gösterdi. Avrupalı konuklarla tartışılan konuların Türkiye'de de gündeme getirilerek kamuoyu oluşturulması ve karar mekanizmaları üzerinde lobi çalışması yapılması konusunda mutabık kalındı. Yakın zamanda tartışma konularının Türkiye içerisinde daha geniş katılım ile ÇOMU ev sahipliğinde yapılması konusunda prensip kararına varıldı.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) adına Kongreye katılan ve konuşmasını yapan Genel Sekreter Vekili Orhan Selim ERTANHAN FATAB Standını ve başkanını ziyaret ederek çalışmalarda başarılar diledi.